Het Openbaar Ministerie heeft een taakstraf van 180 uur opgelegd aan een voormalig medewerker van de gemeente Den Haag. De vrouw heeft informatie opgezocht zonder dat dit voor haar werk nodig was en dit gedeeld met anderen.
De zaak kwam aan het licht tijdens een politieonderzoek naar diefstal en heling. Op de telefoon van de verdachte werden twee foto's aangetroffen van kentekengegevens. Die foto's bleken gemaakt en gestuurd door een toen 26-jarige vrouw uit Den Haag die sinds een ruim half jaar werkte voor de gemeente Den Haag. De Rijksrecherche startte een onderzoek waarin bleek dat de vrouw ook nog kentekens van twee bekenden had nagetrokken en een vergunningsaanvraag van een familielid had bekeken.
De officier van justitie besloot tijdens de een zogenoemd OM-Hoorgesprek een werkstraf van 180 uur op te leggen. Ze hield er rekening mee dat de vrouw heeft bekend, geen financieel voordeel heeft behaald of wilde behalen en dat de bevragingen niet voor criminele doeleinden bestemd waren. Ook woog de officier van justitie mee dat het gaat om een zaak uit 2021 en dat de verdachte toen haar baan bij de gemeente is verloren.
OM-Hoorgesprek
Tijdens een OM-Hoorgesprek legt een officier van justitie een straf op aan een verdachte. Dit kan het Openbaar Ministerie doen voor sommige misdrijven tot een bepaald strafmaximum. Gaat een verdachte akkoord met de opgelegde straf, dan is de zaak afgedaan. Maakt een verdachte bezwaar, dan komt er alsnog een zitting bij de rechtbank. In deze zaak heeft de verdachte de taakstraf van 180 uur geaccepteerd.